دیمر چیست و کاربرد های دیمر

دیمر چیست و کاربرد های دیمر

 مقدمه:

 دیمر میزان نور در یک اتاق ، آنچه را که می‌توانید  یا نمی‌توانید انجام دهید را دیکته می‌کند  . و تأثیر زیادی در تغییر احساس شما دارد . به عنوان مثال ، شما نمی‌توانید خیلی راحت توسط یک شمع مطالعه کنید . یک جمع دو نفره را در زیر نور یک لامپ هالوژن 1500 وات تجربه کنید .  اما دیمر تمامی این نیاز ها را برای شما برطرف می کند . مشکل اینجاست که این کارکردهای مختلف، میزان نور مختلفی را می‌طلبد . برای حل مشکل چند منظوره کردن نور یک اتاق ، دیمرلامپ وارد می‌شود . دیمر یا کنترل کننده یک قطعه الکتریکی مفید است . که این امکان را می‌دهد که با چرخاندن دکمه یا کشیدن اهرم آن ، سطح نور لامپ ، هیتر و موتور را کم یا زیاد کنید . اگر قصد دارید با مصرف بهینه انرژی هزینه‌های برق را کاهش دهید . از دیمر ، دیمر لامپ ، دیمر هیتر و دیمر موتور استفاده نمایید .

 

دیمر چیست:

دیمر وسیله ای است با کنترل میزان جریان یا ولتاژ یا فرکانس خروجی نسبت به ورودی می تواند شدت دور موتور یا نور لامپ را برای ما کنترل نمایید . از دیمر لامپ در جهت کم و زیاد کردن نور لامپ استفاده می شود . و از دیمر موتور جهت کنترل سرعت چرخش موتور های الکتریکی استفاده می شود . و از دیمر هیتر جهت کنترل گرمای المنت استفاده می شود . مهم‌ترین ویژگی استفاده از دیمر ، صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌باشد . در حقیقت dimmer با کم کردن ولتاژ ورودی لامپها ، موتورها و هیتر ها باعث کاهش مصرف انرژی الکتریکی می‌گردد . کاهش ولتاژ لامپ سبب کاهش توان ورودی به لامپ می شود . و در نهایت سبب کم شدن فشار وارد شده بر قطعات می‌گردد . و این امر در نهایت سبب افزایش طول عمر لامپ‌ها می‌شود . استفاده از دیمر گستره‌ی بسیار وسیعی را شامل می‌شود .

انواع دیمر:


1- دیمر AC :

برای کنترل وسایل خانگی AC و لامپ ههای AC از دیمر AC و همچنین موتورهای تکفاز با توان کم از دیمر موتور AC استفاده کرد .از جمله برای کنترل دور مینی فرز و کنترل دور دریل و کنترل شدت گرمای محیط از دیمر مینی فرز و دیمر دریل و دیمر هیتر استفاده نمود .
انواع و ساختار داخلی دیمر های Ac:

1) دیمرهای Ac با خروجی کاهش ولتاژ :

این بخش از دیمرها ، قدیمی و ساده ترین نوع دیمرمی باشند .  عملکرد اینها به این صورت است که با تغییر مقدار مقاومت مدار (با استفاده از ولوم) بخشی از موج ورودی در خروجی حذف می شود . که این کار توسط ترایاک جهت برش ولتاژ انجام می شود . و در نهایت منجر به کاهش ولتاژ بر روی مصرف کننده می شود . در لامپ های رشته ای از دیمر لامپ به دلیل ثابت بودن مقاومت رشته داخلی لامپ (تنگستن) با کاهش ولتاژ ، باعث عبور جریان کمتری از آن می شود . که سبب کم نور شدن آن می شود و همچنین دیمر هیتر هم از همین قوانین تبعیت می کند . 


2) دیمرهای Ac با خروجی کاهش جریان :

در این نوع از دیمر ها که بیشترین کاربرد دیمر موتور می باشد . بر خلاف مدل قبل جهت کاهش توان خروجی ، جریان مدار کاهش پیدا می کند و می توان گشتاور موتور را با آن کنترل می کند .


3) دیمرهای Ac با خروجی کنترل فرکانس :

در این مدل از دیمر موتور جهت کنترل سرعت موتور های AC با کاهش فرکانس خروجی میتوان بر میزان سرعت موتور تسلط پیدا کنیم و آن به راحتی کنترل کنیم .

 

2- دیمر DC :

از این دیمر DC یا کنترلر PWM برای کنترل وسایل DC ازجمله لامپ های DC و موتورهای DC به روش کنترل پهنای باند یا همان کنترل PWM استفاده کرد . سرعت موتورهای DC توسط روشهای مختلفی قابل کنترل است . از جمله تغییر میزان ولتاژ تغذیه کننده یا تغییر میزان جریانی که در سیم پیچ‌های موتور جاری می‌شوند . به وسیله ی پالس های (PWM) که دیمر LED و دیمر موتور DC شامل همین حوضه می باشند .

امروزه دیمر DC در صنعت و در بسیاری از وسایل خانگی مورد استفاده می گردد . از جمله می توان به کاربردهای کنترل کننده های DC به کنترل دور موتور و کنترل شدت نور LED به موارد زیر اشاره کرد :

دیمر LED مناسب جهت کنترل نور LED هایی که نیاز به درایور ندارند و از طریق کم وزیاد کردن دیوتی سایکل پهنای باند PWM می توان آنها را کنترل نمود .
فن های تهویه و هود

آرمیچرها و موتورهای DC کوچک

برای کنترل سرعت موتور های DC توسط دیمر موتور DC سه روش وجود دارد :

کنترل ولتاژ آرمیچر ۲- کنترل شار میدان ۳- کنترل مقاومت آرمیچر.

روش کنترل مقاومت آرمیچر بدلیل داشتن تلفات اضافی ، دیگر کاربردی ندارد و با توجه به پیشرفت تکنولوژی الکترونیک قدرت روش های اول و دوم بیشتر کاربرد دارند .


مزایای دیمر چیست؟

1) دیمر باعث صرفه‌جویی در انرژی می‌شود . با چرخاندن پیچ دیمر میزان توان فرستاده شده به لامپ یا هیتر را کم خواهید نمود . هرچه لامپ را کم‌نورتر نمایید ، توان کمتری مصرف خواهید نمود و در نتیجه انرژی کمتری مصرف می‌نمایید .

2)دیمر لامپ باعث افزایش طول عمر لامپ می‌شود درست شنیدید ! . تصور غلط این است . که دیمر عمر لامپ را کوتاه می‌کند . ولی این مطلب در مورد لامپ‌هایی صادق است . که برای کار با دیمر ساخته نشده‌اند . برای لامپ‌های دیمری (dimmable) هرچه توان کمتری به لامپ داده شود . لامپ کمتر گرم می‌شود . استرس بر روی قطعات لامپ کمتر می‌شود . در نتیجه عمر لامپ افزایش پیدا می‌کند .

3) دیمر به محیط زیست کمک می‌کند . با توجه به دلایل ۱ و ۲ با کاهش توان مصرفی ، از آلودگی ناشی از تولید الکتریسیته در نیروگاه‌ها می‌کاهید . همچنین با افزایش طول عمر لامپ‌ها ، تعداد کمتری را دور خوهید . انداخت و بدین ترتیب از آلودگی زمین جلوگیری می‌نمایید . 

4) دیمر لامپ برای سلامتی شما مفید است . علاوه بر کاهش آلاینده‌های زیست محیطی، دانشمدان معتقدند با کم کردن نور لامپ‌ها مابین زمان غروب تا قبل از خواب، چرخه خواب بدن منظم می‌شود و کمتر دچار مشکلات بی‌خوابی می‌شوید . کاستن تدریجی از نور لامپ‌ها اثر غروب خورشید را بر بدن دارد واین اثر با خاموش شدن یکباره لامپ‌ها ایجاد نمی‌گردد .

5) دیمرها به زیبایی اتاق می‌افزایند . محیط‌های تجاری و فضاهای خارج ساختمان با افزایش سطح نور جذابیت پیدا می‌کنند . ولیکن این موضوع برای اتاق‌های خانه و رستوران‌ها برعکس است . نور کم اینچنین فضاهایی را جذاب‌تر و رومانتیک می‌نماید . این بار که به یک کافی‌شاپ یا رستوران خوب دعوت شدید، به میزان نور دقت نمایید . نور کم در چنین مکان‌هایی احساس امنیت و گرمای بیشتری ایجاد می‌نماید .

6) نصب دیمر ساده است . بر خلاف تصور عموم هیچ نیازی به تغییر سیم‌کشی ساختمان نیست . فیوز را قطع کنید . کلید معمولی را از جای خود خارج نمایید .  کلید دیمری را در جای آن قرار دهید . البته اکنون می‌بایست از لامپ‌های دیمرپذیر استفاده نمایید .

7) دیمرها قیمت بالایی ندارند.


دیمر صنعتی:

دیمر صنعتی معمولا در مواردی که نیاز به تغییرات ولتاژ بطور کاملا خطی و پیوسته باشد . بطور سری در مدار قرار می گیرد . در واقع دیمر یک پتانسیومتر می باشد . که با دریافت ولتاژ ولتاژی از نزدیک صفر تا نزدیک ولتاژ منبع را به خروجی می دهد . می توان با استفاده از آن ولتاژ را کنترل کرد.

لذا گروه تولیدی آراکس جهت رفع نیاز شما اقدام به تولید محصول با کیفیت و کاربردی نموده است . از جمله :

دیمر AC :

دیمر 1000 وات

دیمر 1000 ، 2000 و 4000 وات واقعی جهت کنترل دور موتور و کنترل دور فن و کنترل نور لامپ های AC و کنترل شدت گرمای هیتر

دیمر DC :

این کنترلر PWM پالس با فرکانس بیشتر از 1 کیلو هرتز تو لید می کند . تغییر مدولاسیون عرض پالس می تواند وسایل الکترونیکی که قابلیت کنترل با پالس PWM را دارند کنترل نماید . نظیر دور موتور های DC و یا لامپ های رشته ای ماشینی یا LED یا هر وسیله DC مشابه را کنترل کند . در واقع می تواند نور لامپ یا سرعت موتور را از 5 تا 95 درصد کم و زیاد نماید.